Η Δημοτική Κοινότητα Κλήματος αποτελείται από τους οικισμούς Παλαιό και Νέο Κλήμα. Το Παλαιό Κλήμα βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Σκοπέλου περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για ένα χωριό απείρου κάλλους, αμφιθεατρικά χτισμένο με πετρόχτιστα σπίτια, που προσφέρει υπέροχη θέα στη Σκιάθο και την Εύβοια. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μέχρι το 1950 περίπου, το Παλιό Κλήμα χωριζόταν σε δύο συνοικίες: το «Άνω Κλήμα» και το «Κάτω Κλήμα», το τελευταίο ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα ως αγροτικός οικισμός για πρακτικούς λόγους ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις των κατοίκων κατά την περίοδο της συγκομιδής στα κτήματα τους. Συγκεκριμένα οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και της ελιάς καθώς και τη συλλογή ρετσίνας, ενώ υπήρχαν και λιγοστοί ναυτικοί. Μετά τον σεισμό του 1965, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν νοτιότερα και ίδρυσαν το Νέο Κλήμα κατά μήκος της ακτής, καθώς μετά τον σεισμό του 1965 στο Παλιό Κλήμα παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις.
Το Νέο Κλήμα ή αλλιώς Έλιος, βρίσκεται ανατολικά του Παλαιού Κλήματος και σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Σκοπέλου. Ακριβώς κάτω από το σπάνιας ομορφιάς, πευκόφυτο δάσος, στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού «Δέλφη», με υψόμετρο 688 μέτρα. Αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο του νησιού, διάσημο για την παραλία «Χόβολο» και τα ηλιοβασιλέματά του. Ένα πανέμορφο, ήσυχο χωριό με απάνεμο λιμάνι, πολλά καταλύματα, ταβέρνες και υπέροχες παραλίες για μπάνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οικισμό που μπροστά του εκτείνεται μια πανέμορφη, απέραντη ακρογιαλιά με υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στο Νέο Κλήμα υπάρχει οργανωμένο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών για να φιλοξενεί τα σκάφη των επισκεπτών.
Στο κέντρο του οικισμού του Νέου Κλήματος, λειτουργεί από το 2024 Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε με την φροντίδα και την πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κλήματος. Το μουσείο στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Σκοπέλου και από την έναρξη λειτουργίας του αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και λαογραφικό στοιχείο του χωριού.