Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
Logo Δήμου Σκοπέλου
Αταξινόμητα
Share It!
Τρίτη 26.09.2023
Δελτίο Τύπου – Συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου & επιστημονικών εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας & των Πανεπιστημίων της Βαρσοβίας & της Χαϊδελβέργης

                                                                                                                                   Σκόπελος, 26/09/2023

 

Στο γραφείο του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση πραγματοποιήθηκε στις 20.9.2023 συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου και επιστημονικών εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και των Πανεπιστημίων της Βαρσοβίας και της της Χαϊδελβέργης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πενταετές διεπιστημονικό αρχαιολογικό Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2024-2028, στο νησί της Σκοπέλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης της Βαρσοβίας και της Πράγας.

Στόχος του Προγράμματος αυτού είναι η αρτιότερη επιστημονική τεκμηρίωση των γνωστών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και ο εντοπισμός νέων, γεγονός που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για την ιστορία του νησιού, το οποίο κατέχει στρατηγική θέση στον αιγιακό χώρο και διαδραματίζει διαχρονικά σημαντικό ρόλο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα ψηφιακά μέσα και να συνδυαστούν μέθοδοι, όπως η επιφανειακή και η γεωαρχαιολογική έρευνα, η γεωφυσική διασκόπηση, και τελικώς η διεξαγωγή ανασκαφών σε επιλεγμένες αρχαιολογικές θέσεις. Στο Έργο θα συμμετέχουν αρχαιολόγοι, φοιτητές και άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες από διεθνείς επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι θα διαμένουν στο νησί για περίπου ένα μήνα κάθε χρόνο, συνήθως κατά τη φθινοπωρινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος κ. Περίσσης, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τους επιστημονικούς στόχους του Προγράμματος, ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα των παρευρισκόμενων και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Σκοπέλου θα σταθεί αρωγός και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, δεδομένου ότι αφενός διατηρεί άριστες σχέσεις και έχει στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, αφετέρου πάντα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα δρώμενα που αναδεικνύουν το πολιτιστικό προϊόν ως φορέα ανάπτυξης του τόπου και ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που συνδράμουν στην προστασία, στην προβολή των αρχαιοτήτων της Σκοπέλου.

Την Εφορεία αρχαιοτήτων Μαγνησίας εκπροσώπησαν οι αρχαιολόγοι κ. Ιάκωβος Γεωργίου και κ. Δημήτρης Αγνουσιώτης ενώ η Προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Ανθή Μπάτζιου δεν παραβρέθηκε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η κ. Agata Ulanowska, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και ο κ. Filip Frankovic, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

εικονα