Logo Δήμου Σκοπέλου
Σημεία Ενδιαφέροντος/Points of Interest
Άγιος Ευστάθιος

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευστάθιο, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου, όποτε κάθε χρόνο, πλήθος πιστών, το επισκέπτονται.
Βρίσκεται Βορειοδυτικά της Χώρας, στην κορυφή “Ρεβύθι” , δεν κατοικείται, είναι ιδιωτικό αλλά επισκέψιμο, με εξαιρετική θέα στη βόρεια ακτή και τα “Σεντούκια”.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα  μοναστήρια της περιοχής της “Καρυάς”, που κτίστηκε, σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Σάμψων, πριν το 1600. Σύμφωνα με τον π. Κων/νο Καλλιανό το 1696  ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τη Γυρακώ Καραβοκυρά, στην οποία και ανήκε τότε. Το 1834 ανήκε στην απόγονό της, τη Γυρακώ Ιωάννου (Ρεϊζη) Γιαλή και το σύζυγό της Ιωάννη Βαρσαμά.
Το μοναστήρι διαθέτει αξιόλογο τέμπλο του 18ου αιώνα με φυτική διακόσμηση και νεότερα τμήματα, που μιμούνται ζωγραφικά μαρμάρινες επιφάνειες. Οι τοιχογραφίες σώζονται μόνο στις τρείς πλευρές του ιερού. Το καθολικό του μοναστηριού είναι τύπου μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και βρίσκεται στο κέντρο του κτίσματος. Σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Σάμψων είναι επιμήκη τύπου, με μεγάλη δυτική και ανατολική καμάρα, με αβαθείς πλαγιές, οι οποίες ανοίγονται πάνω από δυο πεσσούς.
Το 1987, μετά από δωρεά, η μονή περιήλθε στη Χριστιανική Ένωση Γονέων Θεσσαλονίκης. Στις αρχές της χιλιετίας δημιουργήθηκε το αρχονταρίκι, τα ισόγεια κτίσματα και οι χώροι υγιεινής, με μονόριχτη εγκιβωτισμένη στέγη και γαλλικού τύπου κεραμίδια. Τα παλιά κελιά είναι κτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα, διαθέτουν ελαφρά επιχρισμένη, ασβεστωμένη λιθοδομή με τερτράριχες στέγες. Στα παλιά κελιά υπάρχουν και μεταγενέστερες προσθήκες με εξώστες.
Το κτίσμα στη νότια πλευρά της μονής είναι νεόδμητο.

Κείμενο: Ηρώ Μελαχροινάκη

Saint Efstathios

The monastery is dedicated to Saint Efstathios, whose feast day is celebrated on September 20th. Every year, on that day, many faithful visit the site.
It is located northwest of Skopelos Town, on the peak known as Revýthi. Though privately owned and uninhabited, the monastery is open to visitors and offers a stunning view over the northern coast and the area known as Sentoukia.
It is one of the largest monasteries in the Karyá region and, according to Adamantios Sampson, was built before 1600. According to Fr. Konstantinos Kallianos, it was completely rebuilt in 1696 by its then owner, Gyrakó Karavokyrá. In 1834, it belonged to her descendant, Gyrakó Ioannou (Reïzi) Yalí, and her husband Ioannis Varsamás.
The monastery features a notable 18th-century iconostasis with floral decoration, along with later additions that imitate marble surfaces through painting. Frescoes survive on only three sides of the sanctuary.
The katholikon (main church) is a single-aisled basilica with a dome, located at the center of the complex. According to Sampson, it follows an elongated plan, with large arches to the east and west, and shallow lateral vaults resting on two piers.
In 1987, the monastery was donated to the Christian Parents’ Union of Thessaloniki. In the early 2000s, the archontariki (guesthouse), ground-level structures, and sanitary facilities were built, featuring single-pitched, embedded roofs with French-style tiles.
The old monks’ cells are built on different levels, with lightly plastered, whitewashed masonry and hipped roofs. Later additions include balconies.
A newly built structure occupies the southern side of the monastery.

Text: Iro Melachroinaki

Agios Efstathios1
Agios Efstathios2
Agios Efstathios3
Agios Efstathios4
Agios Efstathios5

Φωτογραφίες: Δήμος Σκοπέλου
Photos: Municipality of Skopelos