Welcome to official website of Skopelos Isl.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΣΚΟΠΕΛΟ.

September 23, 2020 13:39

Η βάδιση, διαχρονικά αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο μετακίνησης του ανθρώπου και ιδιαίτερα σε μικρά  νησιωτικά μέρη, όπως εν προκειμένω το νησί της Σκοπέλου. Στα πλεονεκτήματα της βάδισης συγκαταλέγονται το μηδενικό κόστος, η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η σωματική άσκηση, η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, η βελτίωση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, η αισθητική βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, καθώς επίσης και ο ψυχοθεραπευτικός ρόλος της. Δυστυχώς, οι συμπολίτες μας σήμερα έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους ως πεζοί. Η βάδιση, πράγματι υστερεί έναντι των  μετακινήσεων με μηχανοκίνητα μέσα (αυτοκίνητο, δίκυκλες μοτοσικλέτες κλπ), τα οποία υπερέχουν στην προτίμηση των συμπολιτών μας για λόγους ταχύτητας και χρηστικότητας. Εν προκειμένω, ωστόσο ένας επιπρόσθετος λόγος της μείωση της βάδισης των πολιτών της Σκοπέλου, αποτελεί και η έλλειψη ασφαλών πεζοδρομίων στο σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού.
Κατά τα τελευταία έτη, είχε δοθεί προτεραιότητα στην δημιουργία και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της νήσου, κατά το μέρος μόνο που χρησιμοποιείται από μηχανοκίνητα μέσα, παραγκωνίζοντας την πρόβλεψη παράλληλης δημιουργίας επαρκών και ασφαλών χώρων μετακίνησης των πεζών. Οι πεζοί ωστόσο αποτελούν τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύονται επαρκώς. Το πεζοδρόμιο, αποτελεί χώρο, ο οποίος συνυπάρχει με τις οδούς και προορίζεται αποκλειστικά για την ασφαλή βάδιση των πεζών. Η ύπαρξή πεζοδρόμησης, σύμφωνης με τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας, προάγει την ασφάλειά των πεζών, ενώ συμβάλει στην ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων/ δυστυχημάτων, με θύματα πεζούς.
Κατά την τελευταία επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Μαγνησίας, κας Δωροθέας Κολυνδρίνη στη Σκόπελο, που στόχο είχε μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της εξέλιξης κατασκευής των έργων, τέθηκε και το ζήτημα της κατασκευής πεζοδρομίων στο νησί.  Η ανταπόκριση της κας Κολυνδρίνη στο αίτημά μας για κατασκευή πεζοδρομίων στον επαρχιακό δρόμο Αγ. Ρηγινάκη – Παναγία Ξενιά, στον επαρχιακό του Έλιους (φαρμακείο Μαντά) και της Γλώσσας (διασταύρωση Καστρί), υπήρξε θετική. Την 16η/09/2020, ημέρα Τετάρτη, με εντολή της κας Κολυνδρίνη έφθασε στο νησί ο κ. Ρ. Καραμαύρος, μηχανικός και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ Άγγελο Ξηντάρη, τον Αντιδήμαρχο Νκόλαο Βαφίνη και τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων Έλιους και Γλώσσας, επισκεφθήκαμε τις ως άνω περιοχές, προκειμένου να διενεργήσουμε έναν πρώτο επιτόπιο έλεγχο – αυτοψία και να διαπιστώσουμε τυχόν υπάρχουσες αστοχίες. Από την αυτοψία δυστυχώς προέκυψε ότι σε συγκεκριμένα τμήματα της οδού δεν είναι δυνατή η κατασκευή πεζοδρομίου, πλάτους τουλάχιστον 1,20 μ, λόγω υφιστάμενων περιφράξεων όμορων ιδιοκτησιών.
Δια της παρούσης ανακοίνωσης σας γνωρίζουμε, ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης και να κατασκευαστεί συνεχές πεζοδρόμιο, το οποίο να εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες, όσο και τους επισκέπτες του νησιού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των εν λόγω ιδιοκτητών με τον Δήμο Σκοπέλου. Συνακόλουθα, κάνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας, να παραχωρήσουν τμήμα του οικοπέδου τους, κατά το μέρος μόνον που αυτό απαιτείται για την κατασκευή πεζοδρομίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Η ευγενική παραχώρησή τους εξυπηρετεί πρωτίστως  τις ίδιες τις ιδιοκτησίες, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί ασφαλής πεζοδρόμηση, την οποία θα χρησιμοποιούν καθημερινά οι ίδιοι και μέλη των οικογενειών τους για την ασφαλή μετάβαση προς τις οικίες τους, ενώ παράλληλα δίδεται εις τους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να προσφέρουν εμπράκτως στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας την κοινωνική τους αλληλεγγύη.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε θερμά τους αγαπητούς συμπολίτες μας να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του εξαιρετικά σημαντικού για όλους μας, έργου της πεζοδρόμησης της νήσου Σκοπέλου. Η θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας επί του ζητήματος, θα αποτελέσει μέγιστη συμβολή και συμπαράσταση στον καθημερινό αγώνα του Δήμου Σκοπέλου, για προσφορά προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα προς την τοπική κοινωνία του νησιού. Ο Δήμος Σκοπέλου παραμένει πάντα στην διάθεση όλων των πολιτών για περαιτέρω διευκρινήσεις επί του ζητήματος. 
Τελειώνοντας, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες του Δήμου Σκοπέλου προς την τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Μαγνησίας, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο σχετικό μας αίτημα και την αμέριστη συμβολή τους στο εν λόγω έργο της πεζοδρόμησης της νήσου Σκοπέλου, αλλά και σε κάθε ανακύπτουσα ανάγκη της τοπικής μας κοινωνίας. 


ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ